« terug naar vorige pagina

Zalfapp

Hormoonzalf wordt het meest gebruikt in de acute fase van eczeem. Veel mensen zijn huiverig om hormoonzalven te gebruiken, omdat ze bang zijn voor bijwerkingen zoals verdunning van de huid. Maar bij deskundig gebruik geeft hormoonzalf een goed resultaat met geen of geringe bijwerkingen. Om patiënten goed voor te lichten over het gebruik van hormoonzalven, heeft Jette de Groot, verpleegkundig specialist bij het Nationaal Expertisecentrum Eczeem,  samen met collega Florine Schussler-Raymakers een app ontwikkeld: de Zalf smeerwijzer.

Zalfapp

De Zalf smeerwijzer is bedoeld voor mensen met (chronische) huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem. In de app krijgt men stapsgewijs instructies hoe hormoon- en basiszalven het best aangebracht kunnen worden. Zo legt de app uit hoe men de zogenoemde vingertopmethode moet toepassen. Deze methode gaat uit van de vingertop als maateenheid.

Daarnaast kan de patiënt de app gebruiken om te leren hoe men het zalven kan op- en afbouwen. Tijdens het begin van de behandeling worden de hormoonzalven dagelijks gebruikt. Als de roodheid en de jeuk zijn afgenomen dan kan er afgebouwd worden met de hormoonzalven. Het is belangrijk dat patiënten nooit direct stoppen. Soms wordt er zelfs helemaal niet gestopt. Onder de huid is de huidaandoening nog actief, als er direct gestopt wordt met de hormoonzalven kan het eczeem heel snel weer terugkomen.

De Zalf smeerwijzer is te downloaden in de Google Play Store en de Apple App Store. De zalfapp is mede mogelijk gemaakt door Sanofi Genzyme, Dermacura en de VMCE.